Zorgverzekering voor sporters

Als lid van een sportvereniging is het verstandig om eens goed na te denken over je zorgverzekering. Stel je voor dat je geblesseerd raakt. Welke kosten moet je dan zelf betalen? En welke worden vergoed door je zorgverzekering? Is het verstandig om het eigen risico te verhogen? Of moet je een aanvullende verzekering afsluiten? Op dit soort vragen over de zorgverzekering voor sporters proberen we in deze blogpost een antwoord te geven. Maar dit zijn vrij algemene antwoorden. Aarzel niet om hulp te vragen als je meer wilt weten, of als je vragen hebt over één van de onderwerpen die aan bod komen.

Blessure? Wie vergoedt wat?

Het is bijna niet te voorkomen dat je tijdens het sporten af en toe een blessure oploopt. Als je hiervoor naar de spoedeisende hulp moet, wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Maar dit gaat wel ten koste van het eigen risico. Minder ernstige sportblessures die door de huisarts worden behandeld worden ook vergoed vanuit de basisverzekering. Als je op hoog niveau sport en als er een officiële sportarts betrokken is bij jouw team, worden de kosten van die arts ook vanuit de basisverzekering vergoed. Dat betreft advies bij blessures en inspanningsadvies, wanneer je na een blessure aan het revalideren bent.

Wie vergoedt de kosten van fysiotherapie?

De vergoeding van fysiotherapie staat los van gewone blessurebehandelingen. Een fysiotherapeut wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering als er sprake is van een chronische aandoening. En dan moet je nog eerst het eigen risico betalen. Een incidentele blessurebehandeling bij de fysiotherapeut moet je altijd zelf betalen, maar je kunt je hiervoor wel aanvullend verzekeren. Een aanvullende verzekering geeft recht op een aantal behandelingen door de fysiotherapeut. Hoeveel, dat hangt af van de verzekering. Als je regelmatig naar de fysiotherapeut moet, kun je met hem overleggen welk soort aanvullende verzekering je het beste kunt afsluiten.

Is het als fanatiek sporter slim om het eigen risico te verhogen?

Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico van de zorgverzekering te verhogen, zodat je een lagere premie moet betalen. Als je bijna nooit geblesseerd raakt is dat een optie, maar het is de vraag of dat een goed idee is. Want als er wel een keer iets gebeurt, draai je op voor alle kosten, totdat dit hogere eigen risico is bereikt. Als je dit oveweegt moet je er rekening mee houden dat de kosten van fysiotherapie niet onder het eigen risico vallen. Bij twijfel kun je gebruik maken van een beslisboom, die bij sommige verzekeringsadviseurs op de site staat.

Moet ik gebruik maken van een zorgverzekering van de sportclub?

Sportverenigingen bieden soms een collectieve zorgverzekering voor sporters aan. Je betaalt dan minder premie. Maar die zorgverzekeringen hebben een standaard pakket. Dat betekent dat je ook verzekerd bent voor aandoeningen die voor jou niet van toepassing zijn. Dan is het soms voordeliger om te kiezen voor een gewone goedkope verzekering. Moet je voor volgend jaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten? Zorg dan dat je niet dubbel verzekerd bent. Kies ook voor een online verzekeraar, vanwege de lagere administratieve kosten. En maak altijd gebruik van één van de vele onafhankelijke vergelijkingssites. Zo blijft het zorgverzekering 2020 vergelijken overzichtelijk.