De geschiedenis van bewegen en vooral fitness is net zo dynamisch als de sporten zelf. Telkens weer worden er nieuwe workouts gepresenteerd. Van marathon naar XCO, de geschiedenis van fitness in vogelvlucht.
Natuurlijk, hardlopen is eigenlijk iets anders dan fitness. Desondanks staan we genoeg op de loopband, dus nemen we voor het gemak de geschiedenis van de marathon ook maar even mee.
Zoals de meeste mensen wel weten begon de geschiedenis van de marathon in… Marathon. In het jaar 490 voor Christus zou een soldaat van Marathon naar Athene zijn gerend, met als doel een overwinning van de Atheners op de Perzen te melden. Voorafgaand aan dit alles moest hij ook nog eens de hulp inschakelen van de Spartanen, die naar goed gebruik iedere samenwerking met de Atheners afwezen.
Door de eeuwen heen bleef de marathon iets mythisch. Iets waaraan je zonder aan de conditie gewerkt te hebben je niet hoefde te wagen. Vandaar dat men in de loop der eeuwen er alles aan deed om het lichaam voor te bereiden op grote sportieve evenementen.
India
Toch is er een moment in de geschiedenis aan te wijzen, net zoals dit het geval is voor wat betreft de marathon, dat men begonnen is met fitness. De geschiedenis gaat volgens sommigen terug tot aan drieduizend jaar geleden. De gezondheidsleer Ayurveda uit India zou de basis zijn voor de moderne vormen van fitness.
We moeten het wederom in Griekenland zoeken als het gaat om de geschiedenis van de sportscholen. Omstreeks het jaar 776 voor Christus werden deze geopend als gymnasions. Hier werden de militairen getraind om ten strijde te trekken. Na de Klassieke Oudheid raakte deze sportscholen in verval en was de aandacht voor andere sporten meer aanwezig. Denk dan aan veldsporten en natuurlijk de ruitersport.
Apparaten
Johann Friedrich GutsMuths en Friedrich Ludwig Jahn ontwikkelden in de negentiende eeuw een serie oefeningen, waarbij de deelnemers gebruik moesten maken van apparaten. De ontwikkelingen volgden zich hierna geleidelijk aan op, zij het in een hoger tempo.
De moderne fitnesscentra zijn iets van ná de oorlog. Wederom werd men geïnspireerd door het Oosten, want veel activiteiten waren gebaseerd op sportonderwijs dat gegeven werd in judoscholen. Vanaf 1968 werd de basis gelegd voor wat we nu kennen als aerobics door Kenneth H. Cooper als oefeningen om hart en longen te versterken. Het duurde echter tot aan de jaren tachtig voordat er moderne, computergestuurde apparatuur op de markt verscheen, die het makkelijker moest maken om in conditie te blijven.
XCO
De laatste jaren zien we andere ontwikkelingen. De apparaten worden kleiner en in het geval van XCO zelfs handzamer. Ben je ervan overtuigd dat dit echt iets voor jou is, dan kijk je op Fitnesskoerier.nl voor de laatste XCO-sets.