Kracht en conditie

Bij conditie kan je kracht niet missen. Kracht is een element die een belangrijke rol speelt, want zonder kracht kan je eigenlijk niet zoveel doen. Kracht kan je trainen door bewegingen met je lichaam te maken, bijvoorbeeld iets trekken of duwen, met daaraan gewichten gebonden.

Het woord kracht komt van Oergermaanse oorsprong, het is eigenlijk een ander woord voor spierspanning. Met kracht span je je spieren aan en beoefen je dingen. Bijvoorbeeld je trekt aan een stang of je duwt iets. Naarmate je het steeds zwaarder en zwaarder beoefent, krijg je meer kracht. Ook kracht is weer belangrijk voor sporters, maar ook voor de mensen die dagelijks werken. Zonder kracht heb je geen put, en kan je vaak moe en lui zijn. Daarom is het belangrijk dat je kracht niet wordt verwaarloosd.

Bij fitness wordt er veel aan kracht gedaan, ook wel krachttraining. Het is voor iedereen makkelijk om deze oefeningen en trainingen te doen, maar het goed doen hiervan is nog altijd lastig. Daarom is het belangrijk dat je eerst weet wat je doet. Zo kan je in een kortere tijd een beter resultaat behalen. Je kan bijvoorbeeld in een fitness centrum bij jou in de buurt een plan of schema aanvragen. Naast het trainen is het natuurlijk ook erg belangrijk dat je goed eet.

Een voorbeeld van een kracht training is bijvoorbeeld een deadlift. Een deadlift is een krachtoefening voor de rug. Hier komt uiteraard ook conditie bij kijken. Met deze oefening til je een stang van de grond op en til je deze omhoog. Maar zoals eerder vermeld moet je wel weten hoe je moet staan en hoe je de stang op moet tillen. Het is vooral belangrijk dat je je rug recht houdt en een beetje door je knieën zakt. Het is wel handig om licht te beginnen, een stang is 20 kilo, dus aan beide kanten 5 kilo is een goed gewicht om mee te beginnen.

Dus krachttraining is eigenlijk het aanspannen van een bepaalde spiergroep die je traint bij een oefening. Eerst span je je spieren maximaal aan om de gewichten in beweging te krijgen, en aan het einde van deze beweging zijn je spieren weer kalm en terug bij de startpositie. Daarom is belangrijk dat je setjes doet van 8-12 zo train je je spieren beter omdat het bloed daar dan blijft pompen. En om de oefening goed te doen, is het ook belangrijk om niet te zware gewichten te pakken.  Hier door kan het zo zijn dat je de oefening niet goed kunt  beoefenen