Sporten

Judo

Judo was er voor het eerst op de Spelen van 1964 in Tokio. Daarna heeft het nog 8 jaar geduurd voordat het een Olympische sport werd. Japan is, niet verrassend, het land met de meeste medailles, 58 waarvan 31 gouden. Frankrijk en Zuid-Korea staan samen op de 2e positie met 33 medailles. Nederland staat op de 6e positie met 15 medailles.

Categorieen
Judo kent 7 verschillende (gewichts)categoriƫn: Zwaargewicht, half zwaargewicht, middengewicht, half middengewicht, lichtgewicht, half lichtgewicht en extra lichtgewicht. Het gewicht dat daar bij hoort verschilt tussen de mannen en vrouwen.

Athene 2004
Ook dit jaar was Japan de grote winnaar met 10 medailles waarvan 8 goud. Op de 2e plaats kwam China met “slechts” 5 medailles waarvan 1 gouden.

Nederland
Nederland is nooit uitzonderlijk geweest bij het Judo, op de gouden medaille van Mark Huizinga in 2000 na. Elk toernooi weet Nederland ongeveer 3 medailles te behalen. Meestal brons. In Athene won Nederland 3 medailles waarvan 1 zilver door Edith Bosch en 2 brons door Deborah Gravenstijn en Dennis van der Geest.

Tafeltennis

Tafeltennis is een Olympische sport sinds 1988. De Aziatische landen staan onder leiding van China aan de top. China heeft in 5 toernooien 33 medailles behaald waarvan 16 goud (!). Dat betekend dat China slechts 4 keer het goud heeft laten schieten van de 20 keer.

Disciplines
Olympisch tafeltennis kent het vrouwen dubbel en enkel en het mannen dubbel en enkel.

Athene 2004
China was wederom grote winnaar met 3 gouden medailles en in totaal 6 medailles. Denemarken was het beste westerse land met 1 bronzen medaille dankzij Michael Maze en Finn Tugwell.

Nederland
Nederland deed 3 keer mee aan Olympisch tafeltennis. In 1988 kwam Bettine Vriesekoop niet verder dan de 7e positie. Samen met Mirjam Kloppenburg bereikte zij in het dubbelspel wederom de 7e positie. In 2000 vertegenwoordigden Trinko Keen en Danny Heister Nederland, zij kwamen niet verder dan de eerste ronde. Dit jaar zal Li Jiao voor Nederland uitkomen, Europees Kampioen van 2007.

Zeilen

Zeilen is al een Olympische sport sinds 1900. De onderdelen die het toen kende zijn alleen niet meer te zien tegenwoordig. Groot-Brittanië en de Verenigde Staten zijn de sterkste landen. Ook Zweden, Frankrijk en Noorwegen doen het goed.

Disciplines
Olympisch zeilen heeft maar liefst 40 verschillende disciplines gekend. Daarvan zijn er nog 11 te zien. Het onderdeel Star is het oudste onderdeel op de Olympische Spelen dat nog te zien is (1932).

Athene 2004
Groot-Brittanië won niet geheel onverwacht de meeste medailles, 5 waarvan 2 goud. Ook Brazilië behaalde 2 keer goud. Spanje won 3 medailles waarvan 1 goud.

Nederland
Nederland heeft in totaal 14 zeilmedailles waarvan 4 goud. De laatste Nederlandse medaille werd in 2000 door Margriet Matthijsse behaald op het onderdeel Europe. Dit jaar zijn drievoudig wereldkampioen (2005, 2006, 2007) Marcelien de Koning en Lobke Berkhout de grote favoriet bij het onderdeel team 470.