Marathonlopen doe je op goede hardloopschoenen

Als je al een tijdje aan het hardlopen bent, dan zal je merken dat je het steeds leuker gaat vinden! Je merkt dat je steeds fitter en sneller wordt, of dat je het makkelijkere vindt om langere afstanden vol te houden. Misschien ben je wel toe aan een nieuwe uitdaging, namelijk het lopen van een marathon! Trainen voor een marathon is serieus werk. Je moet dit goed aanpakken en ervoor zorgen dat je op de juiste hardloopschoenen loopt. Hoe begin je met het lopen van een marathon? Wij leggen het je hier uit!

Kies je marathon – marathon afstanden

Bedenk allereerst hoeveel km je wilt gaan lopen. De meeste marathons bieden namelijk verschillende afstanden aan. Zo kun je kiezen uit 5 km, 10 km, een halve marathon (21 km) of een hele marathon (42 km). Hoe kies je de afstand dan? De keuze maak je gebaseerd op meerdere factoren. Wil je de marathon al op een kort termijn gaan lopen of wil je er een langere periode voor gaan trainen? Loop je nu al regelmatig met gemak 5 km, dan zou je binnen een korte tijdsperiode kunnen trainen voor een 10 km loop. Loop je al regelmatig langere stukken en ben je bereid om een langere tijd serieus te gaan trainen, dan zou je ook voor een halve of hele marathon kunnen kiezen. Zorg er wel voor dat je een goed trainingsschema gebruikt.

Goede hardloopschoenen voor de marathon

Nu je toe bent aan deze spannende volgende stap is het ook tijd voor goede hardloopschoenen en kleding. Is de marathon in de winter, dan heb je andere kleding nodig dan in de zomer. Voor het uitkiezen van goede hardloopschoenen via bijvoorbeeld debeste.com moet je op meerdere factoren letten. Wat vooral erg belangrijk is, is dat je de hardloopschoenen ruime tijd van tevoren al begint te dragen. Draag dus nooit nieuwe schoenen tijdens een marathon!

De beste hardloopschoenen kiezen

Let bij het kiezen van je nieuwe hardloopschoenen op je gewicht. Is je BMI wat hoger dan een gemiddeld gezond gewicht, dan is het verstandig om hardloopschoenen te kiezen met wat meer demping. Daarnaast moet je voor jezelf nagaan wat je doel is. Wil je de marathon gewoon lekker kunnen lopen of wil je een snelle tijd neer zetten? Een lichte schoen zorgt er namelijk voor dat je sneller kunt lopen. Zorg er ook voor dat je voeten niet te strak in de schoenen zitten. Dit zit gewoon oncomfortabel, maar kan ook voor blaren zorgen.