Hoe bereid je je optimaal voor op een sportwedstrijd?

Sporter

Of je nu professioneel bezig bent, of gewoon als recreant het beste uit jezelf wilt halen. Optimaal voorbereid aan een wedstrijd beginnen is altijd de juiste manier. Het is dan wel belangrijk om aan een aantal zaken te denken. Er zijn verschillende factoren die je prestatie kunnen beïnvloeden. Door daar rekening mee te houden zorg je dat je meer uit je mogelijkheden kunt halen. Het gaat om de volgende zaken.

Werk aan je vaardigheden

In de eerste plaats gaat het natuurlijk om jouw sport zelf. Ben je iemand die hockeyt? Werk dan aan de vaardigheden die op jouw positie worden gevraagd. Een strakke pass of een goed schot is te oefenen door veel op het veld te staan en extra uren te maken. Dit is direct ook goed voor je zelfvertrouwen, want je weet wat je moet doen. Ook weet je dat je het kan als het moment daar is.

Werk aan je fysieke gesteldheid

Je wil de wedstrijd natuurlijk wel goed aankunnen. Dat betekent dat er veel van je lichaam gevraagd zal worden. De oplossing hiervoor is niet lastig te bedenken. Tegenwoordig zijn overal in het land sportscholen. Woon je in Den Haag? Werk dan aan jezelf in een sportschool in Den Haag. Doe oefeningen die de spieren die relevant zijn voor jouw sport nog sterker en soepeler maken. Zo weet je zeker dat je klaar bent voor de uitdaging die je te wachten staat in de wedstrijd die je gaat spelen.

Let op je voeding

Je fysieke gesteldheid optimaliseren betekent ook dat je zo scherp als mogelijk moet zijn. Dat doe je door zo gezond als mogelijk te eten. Zo breng je je vetpercentage naar beneden. Daardoor word je sneller en fitter. Het is niet alleen belangrijk om de juiste dingen te eten. Het is ook belangrijk om dit op het juiste moment te doen. Zo kan je er zeker van zijn dat je helemaal klaar bent om te gaan presteren.

Zorg voor voldoende rust

Alle trainingen die je doet voor je aan de wedstrijd begint zullen flink wat van je vragen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je daardoor op de wedstrijddag niet meer vooruit te branden bent. Daarom is het ook zaak om voldoende rust in te bouwen in je schema. Slaap voldoende, maar zorg ook voor rustmomentjes tussendoor. Heb je even een moment niets te doen? Ga dan lekker op de bank liggen om goed te herstellen.