De opkomst van Zumba

Zelfs mensen die vaak niet veel met fitness bezig zijn hebben ondertussen een goed idee van wat Zumba eigenlijk is. Overal ter wereld worden in fitnessclubs, op campings en zelfs op dorpspleinen Zumba-lessen georganiseerd.
Zuid-Amerikaanse dansbewegingen en aerobics op een stevige muzikale beat laten zien voor heel wat mensen de uitstekende vorm van lichaamsbeweging te zijn. Zumba is een uitzonderlijke manier van beweging. De vrolijke en dansbare muziek, de eenvoudig uit te voeren danspasjes en bewegingen en lachende mensen om je heen maken het al heel wat aangenamer om elke week naar je Zumba klas te gaan dan naar een traditionele aerobic klas.

Ontstaan en geschiedenis van Zumba

Zumba ontstond in de jaren ’90 en werd gecreëerd door de Colombiaanse zanger en choreograaf Alberto Perez. De legende gaat als volgt: Perez, die aerobics-instructeur was, kwam op een dag aan bij zijn klas en ontdekte dat hij het cassettebandje met fitnessmuziek dat hij normaal altijd speelde vergeten was. Hij zette dan maar een tape op met de muziek die hij die dag toevallig in zijn walkman had zitten. En hij liet de deelnemers van z’n klas dus dansen en aerobicsbewegingen maken op de tonen van salsa, merengue, hip-hop en reggae.
Dat bleek zo’n enorm succes dat hij het concept verder begon te ontwikkelen. Hij richtte een bedrijf op dat Zumba-boeken, muziek en video’s op de markt bracht. Maar fitness scholen hoeven niet te betalen voor het organiseren van Zumba-lessen of het gebruik van de merknaam Zumba.
Ondertussen zouden al 14 miljoen mensen wereldwijd Zumba-lessen volgen, verspreid over meer dan 150 landen. Over de hele wereld is het dus een succes.

Zumba is gezond!

De typische Zumba-les duurt ongeveer een uur en is eigenlijk een heel intensieve workout waarbij veel calorieën verbrand worden. Bij studies bleek dat deelnemers tijdens  gemiddeld 900 calorieën verbranden in één sessie van een uur. Ook train je zowat alle spiergroepen en dit dikwijls zonder het te beseffen. Terwijl je je best doet om de danspasjes te volgen en de indruk hebt dat je op een feestje aan het ronddansen bent voer je eigenlijk een heleboel klassieke fitnessoefeningen uit.
En dan is er nog het aspect van herhaling natuurlijk. Zoals iedereen beseft heeft het niet veel zin om één keer in de maand eens te gaan sporten. Je lichaam echt in conditie krijgen en kilo’s kwijtraken doe je door regelmatig korte tot middellange inspanningen te leveren. Omdat Zumba zo leuk is blijven mensen het ook volhouden. En Zumba trekt bovendien een publiek aan dat daarvoor er nooit aan gedacht zou hebben zich naar de fitnessclub te begeven.