Milieu

Een groen Peking

De Olympische Zomerspelen van 2008 waren erg gewild onder de landen. Behalve Peking hadden ook Bangkok, Toronto, Osaka, Havana, Cairo, Kuala Lumpur, Sevilla, Parijs en Istanbul zich beschikbaar gesteld. 13 Juli 2001 kwam er vanuit Moskou het verlossende woord van het IOC. Peking zou de organisator worden. China beloofde dat de Spelen een “groene” uitstraling zou krijgen. Ze zouden miljarden euro’s uitgeven om de stad op te knappen. Parken zouden worden aangelegd en grote vervuilers moesten verhuizen. Bij aanvang van de Olympische Spelen zou Peking een mooie, schone en vooral groene stad zijn.

Het milieu 7 jaar later

Peking is een snel groeiende stad. Gebouwen worden overal uit de grond getrokken en de economie komt op gang. Het milieu leidt daar echter wel onder. Peklng kampt met een groot smog probleem door de miljoenen auto’s die in de stad rijden. Ook komt er met het bouwen van de Olympische accomodaties en andere gebouwen enorm veel stof vrij wat allemaal in de lucht gaat zitten en alsof dat nog niet genoeg is komt de grootste energievoorziening uit de steenkool wat verreweg de grootste vervuiler is.

De toekomst

Hoewel Peking dus met grote problemen kampt wordt er ook alles aan gedaan om deze te verhelpen. Er is 13 miljard euro besteedt aan de bestrijding van luchtverontreining in en rond Peking. Ook zijn er enkele miljoenen auto’s aan de kant gezet. China gaat ver om alles perfect te hebben voor de Olympische Spelen en ook het IOC heeft er vertrouwen in. Niet alleen de Chineze regering is gemotiveerd, ook het volk zal er alles aan doen de Olympische Spelen van Peking niet onder te laten doen aan voorgaande Spelen in Westerse landen. Hoe het werkelijk wordt deze zomer blijft natuurlijk onzeker. Dat zullen we op dat moment moeten bekijken.