De openingsceremonie

Elke editie van de Olympische Spelen wordt geopend met een openingsceremonie. Zeker de laatste jaren zijn deze zeer spectaculair met veel muziek en lichteffecten. Elke openingsceremonie bevat een aantal vaste elementen. Zo wordt altijd gezegd: “Het belangrijkste bij de Olympische spelen is niet het winnen maar het deelnemen, zoals het in het leven niet begonnen is om te veroveren, maar om het leveren van een goede strijd” . De ceremonie begint met het binnendragen van de Olympische fakkel door een atleet. Deze atleet steek het Olympisch vuur aan.

Bekijk hier de volledige openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro – Brazilie

Twee andere elementen die altijd terug komen zijn de officials eed en de sporters eed. Hier wordt door een atleet van eigen bodem namens alle deelnemers een eed gezworen dat zij eerlijk en volgens de regels zullen spelen. De officials eed is hetzelfde op een paar kleine veranderingen in de tekst na.

Sporters eed

In the name of all the competitors I promise that we shall take part in these Olympic Games, respecting and abiding by the rules which govern them, committing ourselves to a sport without doping and without drugs, in the true spirit of sportsmanship, for the glory of sport and the honour of our teams. 

Officials eed

In the name of all the judges and officials, I promise that we shall officiate in these Olympic Games with complete impartiality, respecting and abiding by the rules which govern them, in the true spirit of sportsmanship. 

Ook in de oudheid werd er al een soortgelijke eed afgelegd.

Het laatste vaste element van de openingsceremonie is de landenoptocht. Alle sporters, trainers, scheidsrechters enzovoorts lopen met hun landgenoten door het stadion. De voorste man draagt een vlag.