Op de plek waar de Griekse rivieren Kladeos en Alpheüs in elkaar uitmonden, ligt het aan Zeus toegewijde heiligdom Olympia. Het is de plek waar het meest prestigieuze sportevenement van het oude Griekse rijk plaatsvindt: de zogenaamde Olympische Spelen. De spelen vinden plaats in een speciaal opgericht sportcomplex. De gebouwen die zich in dit complex bevinden, vormen het toneel voor de atletiek en de cultus. Dat laatste is gericht op de verschillende ceremoniën, die al vanaf het eerste moment een belangrijke plek innemen bij de spelen. De spelen worden daarom verdeeld in twee vakonderdelen: het eerste bestaat uit de afdeling die zich bezighoudt met de rituelen en het tweede onderdeel richt zich specifiek op de verrichting van de sportwedstrijden...
Lees verderAls het om sportieve prestaties gaat, speelt talent uiteraard een belangrijke rol. Waar de een minder aanleg heeft voor een bepaalde sport, lijkt de ander ervoor in de wieg gelegd. Toch komt niemand er in de sport enkel en alleen op dit talent. Wie in zijn sport wil presteren, zal ook trouw moeten trainen en zichzelf iedere keer weet uit moeten dagen. En naast dit alles speelt ook het juiste materiaal een belangrijke rol.
Voor de beste resultaten
Ook in de hockeysport geldt dat een combinatie van talent, regelmatig trainen en de goede uitrusting leidt tot de beste resultaten. Wat hockeykleding betreft zijn het vooral de schoenen die een essentiële rol spelen in de sportieve resultaten. Met het juiste schoeisel leg je letterlijk en figuurlijk de benodigde basis...
Lees verderHoewel Nederland in Athene lang niet zo succesvol was als in Sydney, hebben ze het toch goed gedaan. Met 22 medailles staat Nederland in de top 20.
Medaillespiegel Athene 2004
Goud | ||
Pieter van den Hoogenband Inge de Bruijn Leontien Zijlaard van Morsel Anky van Grunsven | Zwemmen Zwemmen Wegwielrennen Paardensport | 100 meter vrije slag 50 meter vrije slag Tijdrit Dressuur |
Zilver | ||
Pieter van den Hoogenband Inge de Bruijn Heren, estafette Mia Audina Holland acht, heren Edith Bosch Theo Bos Mannen team Vrouwen team | Zwemmen Zwemmen Zwemmen Badminton Roeien Judo Wegwielrennen Hockey Hockey | 200 meter vrije slag 100 meter vrij slag 4 keer 100 meter vrije slag Enkelspel Acht met stuurman Tot 70 kilo Sprint – – |
Brons | ||
Inge de Bruijn Dames, estafette Holland acht, vrouwen Leontien Zijlaard... |

Of je nu professioneel bezig bent, of gewoon als recreant het beste uit jezelf wilt halen. Optimaal voorbereid aan een wedstrijd beginnen is altijd de juiste manier. Het is dan wel belangrijk om aan een aantal zaken te denken. Er zijn verschillende factoren die je prestatie kunnen beïnvloeden. Door daar rekening mee te houden zorg je dat je meer uit je mogelijkheden kunt halen. Het gaat om de volgende zaken.
Werk aan je vaardigheden
In de eerste plaats gaat het natuurlijk om jouw sport zelf. Ben je iemand die hockeyt? Werk dan aan de vaardigheden die op jouw positie worden gevraagd. Een strakke pass of een goed schot is te oefenen door veel op het veld te staan en extra uren te maken. Dit is direct ook goed voor je zelfvertrouwen, want je weet wat je moet doen...
Lees verderAls je al een tijdje aan het hardlopen bent, dan zal je merken dat je het steeds leuker gaat vinden! Je merkt dat je steeds fitter en sneller wordt, of dat je het makkelijkere vindt om langere afstanden vol te houden. Misschien ben je wel toe aan een nieuwe uitdaging, namelijk het lopen van een marathon! Trainen voor een marathon is serieus werk. Je moet dit goed aanpakken en ervoor zorgen dat je op de juiste hardloopschoenen loopt. Hoe begin je met het lopen van een marathon? Wij leggen het je hier uit!
Kies je marathon – marathon afstanden
Bedenk allereerst hoeveel km je wilt gaan lopen. De meeste marathons bieden namelijk verschillende afstanden aan. Zo kun je kiezen uit 5 km, 10 km, een halve marathon (21 km) of een hele marathon (42 km)...
Lees verderAls lid van een sportvereniging is het verstandig om eens goed na te denken over je zorgverzekering. Stel je voor dat je geblesseerd raakt. Welke kosten moet je dan zelf betalen? En welke worden vergoed door je zorgverzekering? Is het verstandig om het eigen risico te verhogen? Of moet je een aanvullende verzekering afsluiten? Op dit soort vragen over de zorgverzekering voor sporters proberen we in deze blogpost een antwoord te geven. Maar dit zijn vrij algemene antwoorden. Aarzel niet om hulp te vragen als je meer wilt weten, of als je vragen hebt over één van de onderwerpen die aan bod komen.
Blessure? Wie vergoedt wat?
Het is bijna niet te voorkomen dat je tijdens het sporten af en toe een blessure oploopt...
Lees verderBij conditie kan je kracht niet missen. Kracht is een element die een belangrijke rol speelt, want zonder kracht kan je eigenlijk niet zoveel doen. Kracht kan je trainen door bewegingen met je lichaam te maken, bijvoorbeeld iets trekken of duwen, met daaraan gewichten gebonden.
Het woord kracht komt van Oergermaanse oorsprong, het is eigenlijk een ander woord voor spierspanning. Met kracht span je je spieren aan en beoefen je dingen. Bijvoorbeeld je trekt aan een stang of je duwt iets. Naarmate je het steeds zwaarder en zwaarder beoefent, krijg je meer kracht. Ook kracht is weer belangrijk voor sporters, maar ook voor de mensen die dagelijks werken. Zonder kracht heb je geen put, en kan je vaak moe en lui zijn. Daarom is het belangrijk dat je kracht niet wordt verwaarloosd.
Bij fitness wor...
Lees verderDe geschiedenis van bewegen en vooral fitness is net zo dynamisch als de sporten zelf. Telkens weer worden er nieuwe workouts gepresenteerd. Van marathon naar XCO, de geschiedenis van fitness in vogelvlucht.
Als we het schema van supercompensatie bekijken dan valt ons op dat we op drie zaken moeten letten:
- Intensiteit van de training
- Duur van de training
- Rusttijd
Dit komt allemaal terug in het schetsmatige voorbeeld van supercompensatie:
Maar het is gemakkelijk gezegd, na training moet men rust nemen om op het moment van supercompensatie weer verder te trainen…. Maar wanneer is die supercompensatie nu precies? Zijn hier regels voor? Niet echt, maar wel enkele vuistregels die zeker voor de beginner erg makkelijk kunnen zijn.
De rusttijd hangt af van de training, maar over het algemeen trainen beginners niet zwaar, het is ook onverstandig om als beginner te zwaar te trainen. Je moet je lichaam de tijd geven om te wennen aan de nieuwe belasting dat je hem op legt...
Lees verder
Met elektrische fiets is het makkelijker om lange afstanden af te leggen dan met de gewone fiets. Door de elektrische ondersteuning geniet jij zorgeloos van je omgeving. Hoe leuk is het daarom om op vakantie te gaan met de e-bike? In deze blog zetten we de elektrische fiets in het zonnetje en lees je meer over de voordelen van een fietsvakantie!
De elektrische fiets
De e-bike is een fiets met elektrische trapondersteuning. Door te trappen treedt de motor in werking. Hierdoor gaan de dagelijkse fietstochten naar werk, school of een mooi ritje in het buitenland, net iets makkelijker. Bezweet op je bestemming aankomen is met de komst van de elektrische fiets dus verleden tijd.
Fietsen maakt gelukkig
Misschien wist je al dat fietsen gelukkig maakt, maar hoe komt dat precies? Drie factoren...
Lees verder